שחייה היא אחת מהפעילויות האירוביות השכיחות ביותר. פעילות אירובית ושחיה בפרט מקושרת לעיתים להפחתה במשקל ולאחוזי השומן. היא נחשבת בעיני רבים (ובעיקר בעולם הרפואי) כפעילות בריאה, עם השפעה נמוכה על המפרקים, ולעיתים כפעילות המומלצת לבעיות אורטופדיות ובפרט לבעיות גב. אבל מה יגרום לשריפת קלוריות טובה יותר? שחייה בים לעומת שחייה בבריכה?
חשוב לזכור שהטכניקה חשובה
גם בבריכה וגם בים חשובה טכניקת שחייה נכונה והתמודדות במים. פעילות זאת יכולה להפוך גם למסוכנת ופוגעת ורחוקה מהתדמית הבריאותית המוצמדת לה לרוב. חשוב גם לזכור כי רוב האנשים יתקשו בשחייה רצופה לזמן ממושך כי הם לא בקיאים בטכניקת השחייה הרצויה ואז ייתכן גם שההוצאה הקלורית כלל לא תהיה משמעותית.
בעת השחייה במים מפעילים שרירים רבים במיוחד של פלג גוף עליון ופלג גוף תחתון (שרירי הזרועות, כתפיים, עמוד השדרה, רגליים ועוד). מבחינת הוצאה קלורית, שחייה בקצב לא מאוד מהיר עשויה להסתכם בהוצאה קלורית של 500-700 קלוריות בשעה וזה בהחלט משמעותי. זה תלוי בסגנון השחייה, כאשר סגנון הפרפר הוא המשמעותי יותר מבחינת ההוצאה הקלורית (ולאחריו גב) אך הוא שכיח פחות לעומת סגנונות השחייה האחרים: חזה וחתירה.
יש לזכור כי שחיה רצופה של שעה, גם בקצב איטי, דורשת מיומנויות לא פשוטות לעומת הליכה או ריצה, כי למים יש אפקט תרמי המשפיע על תחושות רעב מוגברות שלעיתים 'מקלקלים' את ההוצאה הקלורית הגדולה. יש גם הבדלים מסוימים בין שחיה בים לעומת שחייה בבריכה המשפיעים על ההוצאה הקלורית כגון: טכניקת השחייה, דרגת הקושי של השחייה, מידת ההתמדה בפעילות לתקופה ממושכת ועוד.
מה משפיע על ההוצאה הקלורית בים לעומת הבריכה?
הציפה של הגוף במים
יש הבדל בציפה בעת השחייה בים לעומת הציפה בעת השחייה בבריכה. כשמדובר בציפת הגוף במים, ההתייחסות היא לכוח שמפעיל נוזל שמתנגד למשקל של גוף או חפץ מסוים הנמצא במים והוא עשוי להשתנות בהתאם לצפיפות המים ומידת המליחות שלהם. מי הים לרוב צפופים ומלוחים יותר ממי הבריכה, מה שכמובן עשוי להעלות את מידת הציפה של השוחה וכך להקל על פעולת השחייה. בנוסף, המלח במי הים עשוי גם הוא להשפיע על כושר הציפה של השוחה בגלל הגברת הצפיפות הכללית של המים. מצד שני, השחייה בים כוללת זרמים וגלים בכל ימות השנה, והם עשויים להשפיע על מידת הציפה של השוחה ולהקשות על יציבות הגוף בעת השחייה ועל ההתנגדות. מנגד, המים בבריכה לרוב פחות צפופים ופחות מלוחים ממי הים ולכך השפעה על הציפה של השוחה פחות טובה, אך אין השפעה מגלים וזרמים כמו בים ולכן קל יותר לשמור על מנח הגוף במים ולשחות עם התנגדות נמוכה יותר.
הרכב הגוף של השוחה
מסת שריר גבוהה ואחוזי שומן נמוכים ישפיעו גם הם על מידת הציפה של השוחה במים והדבר משמעותי יותר בשחייה בבריכה לעומת שחייה בים במי מלח.
טכניקת השחייה
לטכניקת השחייה השפעה לא מעטה על מגוון משתנים וגם על ההוצאה הקלורית. כאשר שוחים בים, עקב זרמים, גלים וחוסר יכולת לקחת הפסקות למעט במקרים בהם שוחים במים רדודים, וניתן להפסיק את השחייה – תורגש ירידה בגירוי הפיזיולוגי של המערכת האירובית.
סגנון השחייה בים או בבריכה והוצאה קלורית
בסגנונות השחייה חזה וחתירה, חייב להוציא את הראש לפרקים לשם נשיפה ושאיפה של אוויר. מספר הוצאות הראש בעת השחייה שונה בין שחיין מקצועי לבין שחיין חובב או מתקדם ובעל ניסיון. במקרה הראשון סביר שהראש ייצא מהמים מדי תנועה. כשמדובר בספורטאי הישגי, נבחין במקרים רבים של הוצאת הראש מדי מספר תנועות, ובמקרה של שחייה מהירה במיוחד עשוי השחיין לא להוציא את הראש מהמים בכלל, לדוגמה, בעת שחיית 50 מטר בסגנון חופשי. ככל שהראש מוצא מהמים מספר פעמים רב יותר, מהירות השחייה תהיה איטית יותר. הדבר משמעותי במיוחד בשחייה מהירה למרחקים קצרים.
פחות נשימות בשחייה בים או בריכה = יותר הוצאה קלורית
עובדה מעניינת אחרת, שפחות חשובה לספורטאי הישגי, היא הקשר בין מספר הוצאות הראש מהמים להוצאה הקלורית הכוללת בשחייה. מסתבר ששכל שממעטים להוציא את הראש מהמים, הדרישה לחמצן ועצימות המאמץ עולה ואיתה גם עלייה ברמת הלקטט בשריר ובמידת ההוצאה הקלורית.
מסיבות אלו יתקשה השחיין להתמיד בקצב הנדרש וייאלץ לנשום כל מספר מועט יותר של תנועות או להאט משמעותית את מהירות שחייתו. אם כך, ניתן להגביר את ההוצאה הקלורית במידה מסוימת על ידי שינוי בתדירות הוצאת הראש מהמים בעת שחייה. הדבר מקובל יותר בשחייה בסגנון חתירה ופחות בשחייה בסגנון חזה. הפחתת הוצאות הראש מהמים בעת שחייה מתאימה בעיקר לשחיינים מיומנים וכמובן לשחיינים הישגיים. הדבר מצריך מיומנות רבה וסבולת לב ריאה מפותחת במיוחד לשחייה.
בכל מקרה ההמלצה להפחית את מספר הוצאות הראש בעת השחייה צריכה להיקבע בהתאמה אישית על ידי איש מקצוע הבקיא בתחום.
הפסקות יזומות בעת השחייה והוצאה קלורית
כמובן שהפסקות בעת הפעילות האירובית יביאו לירידה בהוצאה הקלורית. בבריכה העצירות שכיחות למדי והן מתרחשות בעת השחייה למים רדודים, כשמגיעים לקירות בקצוות הבריכה או גם בשל אינטראקציות שונות (שיחות וכדומה) עם שוחים אחרים בבריכה בהפסקות שנעשות לעיתים ליד הקירות. כל זאת משפיע כמובן, על אפקטיביות השחייה הכוללת שעשויה להיות בשל כך נמוכה יותר לעומת השחייה בים.
תחושת הרעב אחרי השחייה
גם היא קשורה למקום השחייה בחלק מהמקרים. אחת הסיבות לכך הנה הגירויים השונים שישנם בעת השחייה כמו: גלים, זרמים, וכמובן טמפרטורת המים. בבריכה הטמפרטורה בממוצע היא 23-25 מעלות (ולעיתים אף יותר), ובים טמפרטורת המים נמוכה יותר ברוב המקרים ותלויה בעונות השנה.
ישנם ימים (או אוקיינוסים) שטמפרטורת המים בהם קרה באופן יחסי (לדוגמה, יש הבדלים בטמפרטורת במים בחופי אילת, אשדוד, חיפה ואחרים בטווח של 17-30 מעלות בממוצע), על אף ההתחממות הגלובלית שמשפיעה על טמרפטורת האוקיינוסים. לכך השפעה כמובן על ההוצאה הקלורית שתהיה גבוהה יותר בעת שחייה במים קרים, מכיוון שהגוף שואף להומיאוסטזיס (איזון) ועושה שימוש רב יותר בקלוריות לשם חימום הגוף. לכן גם תחושת הרעב לאחר השחייה עשויה להיות רבה יותר לאחר שחייה בים (או מקור מים אחר) במים קרים לעומת בריכה שלרוב מחוממת.
אינטנסיביות השחייה והשפעה אפשרית על תחושת הרעב
שחייה תוך שימוש בשיטת אימון כמו פרטלק (שינוי מקצבי האימון האירובי), הפוגות ועוד, משפיעים, כמובן, על המערכת ההורמונלית ומערכות חשובות נוספות. לכך גם תיתכן השפעה תחושת הרעב. חשוב להביא זאת בחשבון בעת תוכנית של ירידה במשקל ולבחור תוכנית אימון מתאימה שלא תהיה כרוכה גם בתחושת רעב משמעותית אחרי השחייה שעלולה בנקל גם לקזז את כל ההוצאה הקלורית בעת השחייה.
מספר התנועות פר דקה בעת השחייה
מכונה גם "דינמיות המאמץ". ככל שמספר התנועות בדקה רב יותר, ההוצאה הקלורית עולה בהתאמה. שחייה בים לעומת הבריכה עשויה להיות קשורה בהפחתה של מספר התנועות פר דקה בשל הזרמים, רוחות, גובה הגלים, טמפרטורת המים ועוד. אם כך, גם ההוצאה הקלורית תושפע מכך.
גישה וסביבה
שחייה (ובעיקר בים) היא פעילות פחות נגישה שמצריכה מאמץ, טכניקה, התארגנות, לבוש מתאים וכמובן גם כרוכה בסכנה תמידית (זרמים, מערבולות, כלי שיט, צריבת מדוזות בתקופה מסוימת בשנה ועוד). כל אלו מקשים על הפיכתה לספורט המאפשר התמדה ועקביות. לכך נוסיף את עונות השנה ומזג האוויר המשתנה. יש להביא בחשבון את המשתנים הנוספים שאולי יגבילו מתאמנים שלא מתאמנים בשחייה כמקצוע להרוויח מההוצאה הקלורית הגבוהה.
לסיכום
שחייה היא ספורט נהדר שיכול להתאים להרבה אנשים, כל עוד לוקחים בחשבון בניית תוכנית אימונים נכונה ובחירה בים או בבריכה כמקום האידאלי לשחייה בהתאם למטרות תוכנית האימונים. כפי שנאמר, יש המון משתנים שיכולים להשפיע על אפקטיביות שריפת הקלוריות, ויש לחשוב על כך כאשר בוחרים בשחייה כספורט האירובי המועדף.
נכתב בשיתוף:
מורן נחמני – MPH;MPE;EP-C(ACSM)
בעל תואר ראשון בתזונה קלינית ופיזיולוג מאמץ, רכז ומרצה בכיר בהכשרת מדריכי כושר.
בעלים של המרכז האישי לכושר ותזונה חיפה.
בעל תואר שני בבריאות הציבור ובמדעי האימון הגופני. תואר ראשון במדעי התזונה.