פוטנציאל השיפור ביכולת הגופנית אצל נשים שעוברות הריון ו/או מחזור חודשי לעומת גברים

מאת: ד"ר (Ph.D) איתי זיו, מורן נחמני

האם נשים שמתאמנות קבוע ובעיקר ספורטאיות מכיוון שעוברות הריונות ומחזור חודשי שנים רבות, פוטנציאל שיפור היכולת הגופנית אצלן נמוך לעומת גברים שלא עוברים זאת ?

נשים אכן עוברות שינויים הורמונליים במהלך המחזור החודשי וההריון, מה שיכול להשפיע על ביצועיהן הספורטיביים. לדוגמה, שינויים ברמות הורמונים כמו אסטרוגן ופרוגסטרון יכולים להשפיע על רמות האנרגיה, מצב הרוח, והיכולת להתאושש מאימונים אינטנסיביים. גם הריון ולידה מציבים אתגרים ייחודיים, כולל שינויים פיזיולוגיים והתמודדות עם תקופת התאוששות.

עם זאת, חשוב לזכור כי נשים רבות מפתחות אסטרטגיות כדי להתמודד עם השפעות אלה ולמקסם את ביצועיהן. תכנון נכון של תזונה, התאמה של תוכנית האימונים למחזור החודשי, ותמיכה מקצועית יכולים לסייע להן לשמור על רמת ביצועים גבוהה ואף – לשפר אותה. בנוסף, מחקרים מראים כי לנשים יכולות פיזיות חזקות בתחום הסבולת והכוח, והן יכולות להתאמן ולהתחרות ברמות הגבוהות ביותר.

בסופו של דבר, פוטנציאל השיפור הגופני תלוי במספר רב של גורמים, כולל גנטיקה, תזונה, אימון, והתמדה. ההשפעה של מחזור חודשי והריון, אינה בהכרח גורם מגביל, אלא חלק מהאתגרים שנשים מתמודדות איתם כחלק מהמאמץ לשיפור עצמי בתחום הספורטיבי.

העובדה שנשים ספורטאיות מקצועיות ואולימפיות, עברו או עוברות הריון, אינה מעידה בהכרח על פוטנציאל ספורטיבי נמוך יותר לעומת אלו שלא עברו הריון. הריון מביא עמו שינויים פיזיולוגיים, אך עם תכנון נכון ותמיכה מתאימה, ספורטאיות רבות מצליחות לשוב לפעילות גופנית ברמה גבוהה ואף לשפר את ביצועיהן לאחר הלידה.

הגוף הנשי מסוגל לעבור תהליכי הסתגלות ושיקום מרשימים. לאחר הלידה, תהליך התאוששות מוצלח כולל חזרה הדרגתית לאימונים, התמקדות בהחזרת הכוח, הקואורדינציה, והסבולת, תוך התייחסות מיוחדת לצרכים הפיזיים והרגשיים החדשים. בנוסף, חשוב לציין כי כל אישה היא ייחודית, וההשפעה של הריון על גוף של אחת יכולה להיות שונה מזו של אחרת. ישנן ספורטאיות שהראו שיפור ביכולותיהן לאחר חוויות הריון ולידה, הן מבחינת ביצועים פיזיים והן מבחינת גישה מנטלית ובגרות ספורטיבית.

אם כך, במקום לראות בהריון כגורם מגביל, ישנם גורמים בתעשיית הספורט שמבינים את הצורך בתמיכה רפואית, פסיכולוגית ופיזית מתאימה, שמאפשרת לנשים לשמור על קריירה ספורטיבית מוצלחת, כולל לאחר חוויות הריון ולידה. בסופו של דבר, התמדה, תמיכה מתאימה ותכנון מקצועי הם המפתחות להצלחה ספורטיבית, והם נגישים לנשים בכל שלב בחייהן.

הבדלים ביכולת האירובית ואנאירובית של נשים שעוברות הריונות ומחזור חודשי לעומת גברים.  

ההבדל בין נשים לגברים מבחינת יכולת אירובית ואנאירובית מושפע מגורמים פיזיולוגיים רבים, אך גם מהיבטים חברתיים ואישיים כמו הריונות ולידות. כשמדובר בנשים שעוברות מספר הריונות, ישנם כמה היבטים חשובים שיש לקחת בחשבון בנוגע לפוטנציאל שלהן לשיפור יכולת גופנית ספורטיבית גבוהה.

השפעות ההריון על היכולת הגופנית

  1. שינויים פיזיולוגיים במהלך ההריון: במהלך ההריון, הגוף עובר שינויים רבים, כולל עלייה במשקל, שינויים הורמונליים המשפיעים גופנית ונפשית ושינויים במערכת הלב וכלי הדם, ירידה ביכולת הכללית, ירידה בהמוגלובין, לעיתים אנמיה, עומס על מפרקים ושרירים ועוד. כל אלה יכולים להשפיע על היכולת האירובית והאנאירובית.
  2. מגבלות פיזיות ואימונים בעצימות נמוכה: בהריון ישנן מגבלות על יכולת האימון, ובעיקר על אימונים בעצימות גבוהה. תקופת ההריון עשויה להוביל לירידה בכושר האירובי והאנאירובי עקב הירידה באימונים בעצימות גבוהה. יש לומר כי נתון זה אינו משנה את ההמלצה לנשים בריאות להתאמן ולהמשיך בשגרה ונראה כי יש נשים שמסוגלות אפילו להמשיך עד שלב מאוד מתקדם להתאמן כרגיל.
  3. תקופת ההחלמה לאחר הלידה: לאחר הלידה, נשים רבות צריכות זמן להתאושש ולהחלים, במיוחד אם מדובר בניתוח קיסרי או סיבוכים אחרים. תקופה זו עשויה להימשך ממספר ימים ועד שבועות, ותלויה בבריאות הכללית של האישה. עם זאת ההנחיות היום מדברות כי בלידה תקינה ובלי סיבוכים, ניתן ורצוי לחזור בהדרגה לפעילות מתונה מאוד הכוללת הליכה, מתיחות ותרגול קל ולהתקדם על פי הרגשה.
  4. השפעת מספר ההריונות:
  5. פגיעה בכושר מצטבר: ככל שמספר ההריונות והלידות עולה, התקופות בהן האישה אינה מתאמנת בעצימות גבוהה מצטברות. אם האישה לא חוזרת לאימונים אינטנסיביים בין הריונות ושומרת על אימונים גם בזמן ההריון, יכול להיות שתהיה ירידה מצטברת ביכולת הגופנית.
  6. אובדן מסת שריר וכושר אירובי: היעדר אימונים אינטנסיביים למשך פרקי זמן ארוכים יכול להוביל לאובדן מסת שריר ולירידה בכושר האירובי. כל הריון נוסף עלול להוסיף תקופה נוספת של ירידה בכושר- יש לזכור כי בתקופת ההריון יש צבירת שומן שמאוד תלויה בתזונה, אורח החיים והפוטנציאל של אותה אישה.
  7. פוטנציאל לשיפור יכולת גופנית ספורטיבית גבוהה: נשים שעוברות מספר הריונות ואינן מתאמנות בעצימות גבוהה במהלך ההריון ולאחר הלידה עשויות להתמודד עם אתגרים בהשגת כושר גופני ספורטיבי גבוה. עם זאת, הפוטנציאל לשיפור קיים וישנם כמה דרכים להתמודד עם האתגרים:

דגשים חשובים לתוכנית האימונים:

  • תוכנית אימונים מותאמת: נשים יכולות לעבוד עם מאמן כושר מקצועי/ פיזיולוג מאמץ לבניית תוכנית אימונים מותאמת אישית שתתחשב במצבן הפיזי לאחר הלידה ובצרכים הייחודיים שלהן.
  • התמדה ועקביות: חזרה לאימונים בצורה מדורגת והגברת העצימות באופן מתון ועקבי יכולים לסייע בשיפור היכולת הגופנית לאורך זמן.
  • תמיכה רפואית ופיזיותרפית: קבלת תמיכה רפואית ופיזיותרפית יכולה לסייע בהתמודדות עם בעיות פיזיולוגיות שנגרמות כתוצאה מההריון והלידה ולסייע בחזרה לכושר.

אם כך, הריונות ולידות יכולים להשפיע על היכולת האירובית והאנאירובית של נשים, בעיקר אם הן אינן מתאמנות בעצימות גבוהה במהלך תקופות אלו. עם זאת, פוטנציאל לשיפור כושר גופני ספורטיבי גבוה עדיין קיים באמצעות תוכניות אימונים מותאמות, התמדה ועקביות, ותמיכה רפואית ואימונית .

הכותבים:

איתי זיו

מורן נחמני – MPH;MPE;EP-C(ACSM)

דיאטן קליני ופיזיולוג מאמץ, רכז ומרצה בכיר בהכשרת מדריכי כושר.

בעלים של המרכז האישי לכושר ותזונה חיפה.

בעל תואר שני בבריאות הציבור ובמדעי האימון  הגופני. תואר ראשון במדעי התזונה.

ד"ר (Ph.D) איתי זיו, ייעוץ מקצועי, בספורט ואורח חיים בריא בע"מ

התחברו איתי!

שירות לקוחות

צרו קשר עם שירות הלקוחות שלנו עם שאלות בנוגע למוצרים, ייעוץ, הרצאות, ועוד.

שת"פים ומדיה

יש לנו מחלקת יחסי ציבור ייעודית, עיתונאים ואנשי פרסום, מוזמנים ליצור איתנו קשר

© כל הזכויות שמורות לד"ר (Ph.D) איתי זיו 2024
גלילה לראש העמוד