משימה לא פשוטה כלל ועיקר להיות אישה בדור הנוכחי. מדובר, במקרים לא מעטים, על נשים שעונות, ללא צל של ספק על להגדרה של Wonder Woman. עם סיום העבודה/הקריירה מתחילה משרה מספר 2 שהנה, במרבית המקרים, גידול הילדים, ועבודה במשק הבית ודאגה למשפחה. לכך השלכות רבות על משתנים לא מעטים כמו: מידת אימוץ אורח חיים בריא על ידי האישה, קצב ההזדקנות, מידת השינוי בהרכב הגוף, רמת ה- Stress שהאישה נמצאת בה במעגלי החיים השונים, הצלחה או ויתור על קריירה, מצב בריאותי כזה או אחר, השקעה בזוגיות (אם יש) ועוד. לאור כל זאת, אחת השאלות החשובות המתבקשות היא: האם ניתן בכלל לשמור על אורח חיים בריא, לשפר תפקוד פיזיולוגי על בסיס קבוע בכל מעגלי החיים, להקפיד על אסתטיקה גופנית טובה וכדומה?

לא בטוח כלל!

התקופות האופייניות לנשים בלבד וההשלכות מכך – מחזור חודשי המופיע עשרות שנים במעגלי החיים של נשים (30-40 שנה בממוצע), הריון ולידה, טיפולי פוריות שונים (אם נערכים) וגיל הבלות הן תקופות די משמעותיות בחייהן של כל הנשים. לכל אלה השפעה רבה על משקל הגוף, אחוז השומן, אסתטיקה כוללת, הפסקה של אימונים פר תקופה (כמו בזמן ההיריון או אף על בסיס קבוע בעת המחזור החודשי) ועוד. בנוסף, לא תמיד יש לאותן נשים את הידע הנדרש לאימונים ואורח החיים בכלל הנחוץ להם בהתאם לגיל, למצב הגופני, לתקופה בה הן נמצאות וכדומה (למשל, אישה בזמן היריון ולאחר לידה צריכה להתאמן אחרת ועם הנחיות ייחודיות מתאימות לעומת אישה שאינה בהיריון).   אי לכך, ייתכן, שבתקופות השונות בשל אי אימוץ אורח החיים המתאים, ידע חסר, האצה של תהליכים קטבוליים (שליליים) משמעותיים ועוד, יורע מצבן של נשים לא מעטות בהיבט הפיזיולוגי, בריאותי ואסתטי כאחד. זאת באופן משמעותי יותר מאשר נשים הנמצאות בטווח גילאים 25-40 לצורך העניין.

על מנת להשיג תוצאות טובות ולהיות במצב בריאותי טוב ואולי מצוין, לשמור על מסת גוף רזה תקינה (מסת שריר), משקל גוף ואחוזי שומן נמוכים, להיראות טוב באופן כללי וכדומה, יש צורך להשקיע לא מעט לא רק בביצוע פעילות גופנית על בסיס קבוע אלא גם באימוץ תפריט תזונתי די קפדני שלמעשה גם משתנה במהלך החיים בשל שינויים גופניים כאלה ואחרים שנתייחס אליהם.

בנקודות המצוינות מטה ננסה להעלות חלק מהדברים הקשורים להתמודדות הלא פשוטה של נשים במעגלי החיים בכלל ובטווח העשורים המצוין (40, 50, 60 – בפרט).

1. החיים עם Stress – אחת מהבעיות השכיחות ביותר של הדור הנוכחי הנו המתח הנפשי. בעיה שקשה לכמת את רמתו. הדבר לא כה פשוט כמו מדידת לחץ דם, דופק או פרמטרים רבים אחרים. כאן יש צורך בבדיקה על ידי מכשור מתוחכם (כמו מכשיר ביופידבק), מילוי שאלונים שונים, התייעצות עם איש מקצוע ועוד. הבעיה הנה שרמת Stress גבוהה משפיעה מאוד לשלילה על תפקוד האדם בכלל ובד בבד – על נשים. או אז, מופרשים באופן משמעותי הורמונים קטבוליים (הורמוני לחץ) שעשויים לגרום להיארעות של תופעות שליליות שונות. אי לכך, הפחתת רמת ה- Stress בהחלט יכולה לעשות שינוי מקצה לקצה אצל אישה שנמצאת ב'מסלול מירוצים' כל חייה הבוגרים וכתוצאה – נפגעת בריאותה, נעשית הרעה משמעותית מאוד של האסתטיקה הגופנית, חילוף החומרים נעשה איטי יותר ועוד.

2. השמנה ככל שעולה הגיל – עם העלייה בגיל, למרבה הצער, חלה עלייה במשקל ובהרכב הגוף אצל חלק ניכר מהנשים (גם אצל גברים כמובן….). זאת בשל ירידה במסת הגוף הרזה, ביצוע פעילות גופנית בהיקף ועצימות נמוכים יותר או באופן לא אפקטיבי ועוד. לכן, גם אותה אישה בת 50, לצורך העניין, במידה ותתאמן על בסיס קבוע, עם העלייה בגיל שני דברים אמורים להתרחש על מנת שלא תעלה במשקל ובאחוזי שומן: או שתפחית במספר הקלוריות בתפריט היומי או שתתאמן יותר ותעשה שימוש רב יותר בקלוריות. למרבה הצער הדבר לא תמיד קורה וניתן להבחין בנשים רבות שעם העלייה בגיל עוברות שינוי משמעותי בכל הקשור לרמת האסתטיקה הגופנית, המשקל, אחוזי השומן, מתח נפשי ועוד. לא פשוט כלל!

3. התקופות האופייניות לנשים בלבד וההשלכות מכך – מחזור חודשי המופיע עשרות שנים במעגלי החיים של נשים (30-40 שנה בממוצע), הריון ולידה, טיפולי פוריות שונים (אם נערכים) וגיל הבלות הן תקופות די משמעותיות בחייהן של כל הנשים. לכל אלה השפעה רבה על משקל הגוף, אחוז השומן, אסתטיקה כוללת, הפסקה של אימונים פר תקופה (כמו בזמן ההיריון או אף על בסיס קבוע בעת המחזור החודשי) ועוד. בנוסף, לא תמיד יש לאותן נשים את הידע הנדרש לאימונים ואורח החיים בכלל הנחוץ להם בהתאם לגיל, למצב הגופני, לתקופה בה הן נמצאות וכדומה (למשל, אישה בזמן היריון ולאחר לידה צריכה להתאמן אחרת ועם הנחיות ייחודיות מתאימות לעומת אישה שאינה בהיריון).   אי לכך, ייתכן, שבתקופות השונות בשל אי אימוץ אורח החיים המתאים, ידע חסר, האצה של תהליכים קטבוליים (שליליים) משמעותיים ועוד, יורע מצבן של נשים לא מעטות בהיבט הפיזיולוגי, בריאותי ואסתטי כאחד. זאת באופן משמעותי יותר מאשר נשים הנמצאות בטווח גילאים 25-40 לצורך העניין.

4. הזמן שיש להשקיע בפעילות גופנית – הרי על בסיס קבוע יש לבצע פעילות גופנית על מנת לשמור על משקל תקין, מצב בריאותי טוב או אף מצוין וכמובן – להשפיע באופן חיובי על האסתטיקה הגופנית. לשם כך, יש להשקיע לפחות 150 דקות בשבוע בביצוע פעילות גופנית אירובית. והדבר לא כולל את הזמן המוקדש לביצוע פעילות אנאירובית (אימוני התנגדות) ואימון גמישות. מדובר על זמן לא מבוטל. או אז, במיוחד כשעדיין יש ילדים קטנים בבית הרי שמדובר על משימה לא פשוטה כלל ועיקר. גם השעות שאותן נשים מקצות לאימונים לא ממש ריאליות. לדוגמה, ניתן להביא את אושרת שהנה בת 42 ולה 2 בנות בגילאי  8 ו- 5. אושרת עובדת משרה מלאה ומגיעה הביתה לקראת 17:00. לאחר טיפול בבנות ובמטלות הרבות בבית היא מתפנה לאימון במועדון הכושר השכונתי רק בשעה 21:00 (סך הכל פעמיים בשבוע). למותר לציין שבשעה זו יש מעט מאוד חוגים שהיא אוהבת, אושרת מגיעה למועדון הכושר עייפה מאוד והאימון, ניתן לומר ללא צל של ספק, לא ממש אפקטיבי. וכך אושרת מתנהלת ומתאמנת מזה מספר שנים ולא ממש מצליחה להתקדם ביכולתה הגופנית ואחד התסכולים שלה הוא העלייה 'המרשימה' במשקל ובאחוז השומן בשנה האחרונה (קרוב ל- 10 ק"ג). עצוב.

5. רמת הבלאי הגופני – משתנה מאישה לאישה ותלויה בלא מעט משתנים. הדבר קשור, כמובן, לגיל הפיזיולוגי של האישה. ממחקרים של השנים ה אחרונות נציין שניתן, באמצעות התנהלות טובה מאוד (לא ממש ריאלית), להגיע לפערים בין הגיל הפיזיולוגי-תפקודי לגיל הכרונולוגי עד 15 שנה הבדל לטובת הגיל הפיזיולוגי כמובן. קרי, הגיל הפיזיולוגי נמוך משמעותית מהגיל הכרונולוגי. במידה ולא מתנהלים כהלכה במהלך השנים ובמיוחד מגיל 40 ומעלה הרי שרמת הבלאי הגופני הולכת ומחמירה. או אז, בהחלט ניתן להבחין בנשים שבסך הכל הן בנות 45 או 52 ובמצב בריאותי, אסתטי, פיזיולוגי כללי ואף – פסיכולוגי של אישה מבוגרת יותר – 10 שנים יותר. מדובר על הזנחה רבת שנים שמביאה לתוצאות הללו והבעייתיות הגדולה הנה עם העלייה בגיל , כמובן.

6. אטרופיה שרירית ודלדול העצם –  שכיחים, למרבה הצער, גם אטרופיה שרירית ודלדול של עצמות השלד בהחלט מתרחשים על בסיס קבוע. זאת בשל אימוני התנגדות לא אפקטיביים (אם בכלל מתבצעים…), תפריט תזונתי לוקה בחסר, התנהלות יומיומית טעונה שיפור ועוד. ירידה במסת השריר ובכוחו קשורה גם לאיכות חיים נמוכה יותר. לכן עם העלייה בגיל חשוב לשמור על רזרבת כוח גבוהה ככל שניתן. " נשים חזקות נשארות צעירות" משפט מפורסם שהנו שם הספר שאותו חיברה ד"ר מרים נלסון (1998)  מהמעבדה לפיזיולוגיה במרכז לחקר התזונה וההזדקנות באוניברסיטת טפטס בבוסטון. לפי ד"ר נלסון נשים בעלות כוח פיזי מאריכות-ימים וממחקרים עולה שכל אשה, בכל גיל ובכל מצב שהוא, יכולה לשפר את הכושר הגופני שלה, ובתוך כך לקדם את בריאותה. מסתבר שבמרכז לחקר התזונה וההזדקנות באוניברסיטת טפטס בבוסטון הותוותה תכנית בטוחה והדרגתית שמאפשרת לנשים להתחזק באופן משמעותי ומהיר – ו"להצעיר" את גופן ב-15-20 שנה, לשפר את צפיפות העצמות בגופן, ולהפחית משמעותית את הסיכוי לאוסטיאופורוזיס ועוד. בנוסף הנשים 'מחטבות' את גופן (מתבטא בהפחתת מסת השומן והעלאה של מסת השריר ובד בבד – טונוס השריר, שיפור היציבה ועוד),  משפרות מצבן הפסיכולוגי והקוגניטיבי ועוד.


לסיכום, חשוב עם העלייה בגיל להזדקן בקצב איטי באופן יחסי וזאת תוך שמירה על משקל תקין, אחוזי שומן לא גבוהים, מצב בריאותי טוב, אסתטיקה גופנית טובה (או אף מעולה), , Stress נמוך ככל שניתן במעגלי החיים השונים וכדומה. נציין ונאמר שכל אלה בהחלט מהווים מטרות שניתנות להשגה אך, בהחלט לא כה פשוט ליישם זאת מסיבות שהוזכרו קודם לכן. בד בבד – חשוב תמיד להתייעץ עם איש מקצוע פר התקופה בה האישה נמצאת( גיל המעבר, הריון/לידה וכדומה).